Vitamin D Eksikliği ve Derimiz

577

Vitamin D eksikliği neden olur?

-Bilinçsizce güneşlenmek.

-Kapalı mekanlarda çalışmak.

-Beslenmede yetersiz Vitamin D alımı.

-Çölyak, Crohn hastalığı ve kistikfibrozis gibi Vitamin D emilimini engelleyen hastalıkların olması.

-Gastrik-bypass ve mide/ bağırsak ameliyatlaraı sonrasında da Vitamin D eksikliği izlenebilir.

-Kronik karaciğer ve böbrek hastalıklarında da  vitamin D eksikliği görülebilir.

-Obesitetedavisinde kullanılan ilaçlar , kortizon, kolesterol düşürücü ilaçlar ,epilepsi tedavisinde kullanılan  bazı ilaçlarda vitamin D eksikliğine yol açabilir.

Güneşlenme ile deride D vitamini nasıl üretilir?

Vitamin D  güneşten gelen ultraviyole  ışınlarının etkisi ile deride sentezlenir. UVB, vitamin D’yi en çok  sentezini sağlayan  güneş ışığıdır. UVB’nin etkili olabilmesi için, açık bir havada atmosfere dik açıyla gelmesi (öğlen saatleri) ve başka bir fiziksel etken ile karşılaşmaması gerekir. Güneşin nispeten dünyaya eğik ulaştığı saatlerde, çoğunlukla UVA ışınlarına maruz kalındığından, UVA’nın bronzlaştırıcı etkisi görülür, ama sentezlenen vitamin D ne yazık ki parçalanarak etkisiz hale gelir. Bronzlaşma UV-B ışınlarını engelleyerek, D vitamini sentezini de azaltır. Esasen aşırı bronzlaşmayı sevenler ne yazıkki Vitamin D sentezinin oluşumunu engelliyorlar.

Cilt kanserinden korunarak, yeterli D vitamini sağlamak için ne şekilde güneşlenmelidir?

Saat 10.00- 15.00 arasında güneş ışığına maruz kalmak, ağız yolu ile alıma göre D vitaminini 2 kat yükseltir. Kollar ve bacaklarımızı haftada 2-3 kez 5-10 dk kadar öğlen vakti güneşe maruz bırakılması , vitamin D üretimine neden olur.  Bu bilgi tabiki tüm gün güneşten koruyucu kremsiz güneşte kalınabilir anlamına gelmemelidir. 15 dk güneşlenmenin ardından mutlaka en az 30 SPF faktör güneşten koruyucu krem mutlaka kullanılmalıdır.  D vitamini yağda biriken bir vitamin olduğundan güneşlenmeden hemen sonra sabunla yıkanmak derideki yağı aldığından D vitamini sentezini azaltır. Bu nedenle ideal D vitamini sentezi için güneşlenme sonrasında sadece su ile duş almak, sabun ve şampuan kullanmamak;  kese ve lif yapmamak gerekir.

Vitamin D yetersizliği ve ilişkisi ispatlanmış deri rahatsızlıkları nelerdir?

Vitamin D hormon gibi davranarak birçok inflamatuvar deri hastalığının patogenezinde rol alır. Deri yaşlanmasında Vitamin Dnin önemli bir etkisi fotoprotektif etkisidir. İlşkili olduğu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sedef Hastalığı
  • Alopesi Hastalığında kıl döngüsünde önemli etkileri var
  • Akne Hastalığı tedavisinde olumlu etkileri var
  • Vitiligo Hastalığı
  • Morfea Hastalığı tedavisinde önemli rol oynadığı bilinmektedir.
Whatsapp
Telefon