Kollajen indüksiyon tedavisi (dermoroller-mezoroller) nedir?

2.515

Estetik bir medikal işlem olup derinin küçük, steril iğnelerle tekrarlayıcı iğneleme işlemidir. Özellikle akne skarlarında yaygın kullanılan bir tedavi yöntemidir. Mikroroller veya dermoroller şeklindeki aletler bu işlem için üretilmiştir. 1990 yılından beri üretilmektedir. Otomatik mikroiğneleme kalemleri de vardır.

Bu cihazlarda iğneleme sıklığı ve iğnenin derinliği ayarlanabilmektedir. Bu şekilde hem doktor için uygulanımı kolay ve hasta konforu daha iyi olmaktadır. Mikroiğneleme yöntemi ile ilaç, krem ve serum gibi maddelerin derimizden emilimini sağlamak ve bu şekilde tedavi etkinliğini arttırmak mümkündür.

Dermaroller (mikroroller) cihazı; bir silindir üzerinde sıralanmış mikroiğneleri olan bir tedavi aracıdır. Standart Dermaroller’da 0.1 mm çapında, uzunlukları 0.5 ile 2.0 mm arasında değişebilen, 8 sıra halinde toplam 192 adet mikroiğne bulunur. Bu silindir deri üzerinde hareket ettirilerek mikrokanallar açılır.

Mikroiğneleme amacıyla kullanılan bir diğer araç da Dermastamp’tır. Dermastamp’te iğneler silindir yerine, dikdörtgen şekilli bir başlık üzerine sıralanmıştır. Dermaroller’a göre daha az sayıda ve daha kısa iğneleri bulunmaktadır. Özellikle saçlı deri uygulamalarında tercih edilir. Dermastamp dikdörtgen şekilli olduğundan, saçların dolanıp kopması önlenmiş olur.

Dermaroller’ın kullanım alanları

Akne izlerinde
Leke tedavisinde
Geniş gözenekli deride gözeneklerin sıkılaştırılması amacıyla
Çatlak tedavisinde
Saç dökülmesi tedavisinde

Dermaroller kullanılmadığı durumlar

Oral isotretinoin tedavisi kullananlar
Bazı ilaçların kullanımında (ışığa duyarlılık yaratan ilaçlar, doğum kontrol hapları)
Güneşle tetiklenen hastalığı (Lupus gibi) bulunan kişilerde
Gebelik ve emzirme dönemlerinde
Aktif enfeksiyonu (uçuk olanlarda)
Aktif aknesi olanlarda
İz (keloid öyküsü olanlarda- daha önce yapılan herhangi bir işlemde vücudunda iz kalmış olan kişiler)
Kemoterapi ve radyoterapi alan kanser hastalarında

Tedavi sonrası bakım

Tedavi sonrasında eğer uygulama fazla basınç yapılarak uygulandıysa morluk oluşabilir. Bunun dışında en fazla iki gün süren kızarıklık görülür. Hastalara antibiyotik içeren kremler önerilebilir.

Atlanmaması gereken en önemli nokta, güneş koruyucu kremlerin düzenli olarak kullanılmasıdır. Mikrokanallar çok kısa sürede kapandığından; işlem sonrası enfeksiyon oluşumu beklenmez.

Göz çevresi gibi küçük alanlarada özellikle göz çevresi morluk ve lekelenmede uygulama olabilir. Her deri tipine uygulanabilir.

Dermaroller tedavisinin etkisi nasıl ortaya çıkar?

Dermaroller üzerindeki mikroiğneler 0.5 ila 2.0 mm uzunluğundadır. Tedavi sırasında bu iğnecikler deride herhangi bir soyulma ya da yırtılmaya neden olmadan en dış tabakada mikrokanallar oluşturur. Mikrokanalların oluşumu, deride tıpkı bir yara oluşmuş gibi algılanır.

Derimizde yara oluştuğunda salgılanan doku faktörleri vardır. Bu doku faktörleri sayesinde bağ dokumuzu oluşturan kollajen ve elastin sentezi artar. Ayrıca yine yara iyileşme sürecindeki gibi mikrodamar sentezi olur. Bu sayede çok daha gergin ve sağlam bir deri oluşur ve özellikle akne izlerinde belirgin düzelme gözlenir.

Dermaroller’ın etkisi ne kadar sürer ve kaç seans gerekir?

Dermaroller ile oluşan kanalların en üst kısmı ortalama 2 saat içinde kapanır. Kanalın tamamen kapanması ise 12 ila 18 saat sürer. Eğer 0.5 mm gibi kısa iğneli bir Dermaroller kullanıldıysa; tedavi iki haftada bir tekrarlanır. Ancak daha uzun iğneli bir Dermaroller tedavisi yapıldıysa; tedavimiz 4 haftada bir tekrarlanır. Her şartta en az 4 seans tedavi yapılması gereklidir.

Dermaroller nasıl uygulanır?

Akne izleri, yanık izleri ve çatlak tedavisinde, en az 1.5 mm’lik iğneli Dermaroller kullanılırken, ince kırışıklık ve leke tedavilerinde ise, 0.5mm’lik daha kısa iğneli Dermaroller’lar tercih edilmelidir.

Uygulama öncesinde hastanın yüzü lokal anestezi kremi ile 45 dakika kadar bekletilir. Uygulama yapılacak bölge, işlem öncesi dezenfektanla temizlenir. Dermaroller uygulama yapılacak bölge üzerinde yıldız şekli oluşturacak şekilde; her bir çizgiden ortalama 15 defa geçilmek şartıyla dikey, yatay, sağa ve sola oblik şekilde uygulanır.

Tedavi esnasında kullanılan iğne uzunluğuna göre az veya çok noktasal kanamalar beklenir. Özellikle iz tedavisinde noktasal kanama hatta kan oturması beklenmelidir. Uygulama yaklaşık 15-20 dakika sürer.

Uygulama sonrası deri serum fizyolojik ile temizlenir ve soğuk kompres uygulaması yapılır. Uygulama esnasında, endikasyona göre çeşitli tedavi edici serumlar kullanılabilir.

İz tedavisinde hyalüronik asit, leke tedavisinde arbutin ya da kojik asit içeren serumlar ve tüm endikasyonlarda büyüme faktörü ve C vitamini içeren serumlar kullanılabilir.

Whatsapp
Telefon