Saçkıran( Alopesi Areata) Hastalığı Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?
Saçkıran( Alopesi Areata) Hastalığı Nedir ?
Saçkıran, saçlarda ve sakallarda bir anda başlayan ve çoğunlukla yuvarlak saçsız alanlar oluşturan bir saç dökülmesi hastalığıdır. Saçkıran bir bağışıklık sistemi (otoimmun) hastalığıdır. Otoimmun hastalıklarda nedeni bilinmeyen bir şekilde bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp onlarla savaşmaya başlar. Bunun sonucunda kıl köklerinin etrafındaki lenfosit denen hücreler sitokin adında kimyasallar salgılamaya başlarlar ve bu da saçlarda dökülmelere sebep olur.
Saçkıran Bulaşıcı mıdır ?
Saçkıran bulaşıcı bir hastalık değildir. Hastalık stres ve üzüntü karşısında başlayabilir. Aile öyküsünün olmasıda hastalığın ortaya çıkmasında önemlidir.
Saçkıran Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür ?
Klinikte saçlı bölgede madeni para büyüklüğünde dökülme izlenir ve daha sonra bu dökülen alanlar genişleyebilir. Bazen tüm saçlar dökülebilir. Saçkıran kirpiklerde, kaşlarda, sakal bölgesinde ve vücut kıllarında da görülebilir.
Bu hastalığın en büyük etkisi kişiyi psikolojik olarak etkilemesidir.
Saçkıran Nasıl Tedavi Edilir ?
Tedavide; bu hastalığa kesin çözüm olabilecek bir tedavi yöntemi henüz bulunamamıştır. Hastalık zaman içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Bazen yeni gelen saçlar beyaz veya gri renktedir, daha sonra orijinal renklerine dönerler.
Saçsız alana kortizon enjekte edilmesi saçların çıkışını hızlandırabilir. Bu tedavi intralezyonel kortizon enjeksiyonu olarak bilinir. Buna ek olarak tedavide minoksidil ve immunoterapi denen tedavide düşük bir konsantrasyonda allerjik reaksiyon oluşturabilecek bir madde dökülen alana uygulanır ve bir allerjik kontakt dermatit oluşması sağlanır. Bu amaçla sıklıkla diphenylcyclopropenone (diphencyprone) kullanılır. Fakat bu tedaviler tahriş edici ve rahatsızlık vericidir.
Yaygın saç kaybı durumunda güvenilir bir tedavi yöntemi yoktur.