Dövme ve Deri Hastalıkları

8.327

Dövme Hastalık Yapar mı?

Dövme materyallerinin içerisinde karsinojenik yani  kanseri tetikleyen maddelerin olduğu birçok bilimsel veri vardır. Dövme göründüğü kadar masum olan bir işlem değildir.  Sonuçta  yabancı bir madde deri altına zerk edilmektedir. 

Dövme Yapılırken Vücuda Uygulanan Maddeler Nelerdir?

Dövme materyallerinin içerisinde birçok ağır metaller, kurşun, nikel, titanyum ve birçok boya maddesi bulunur. Bu maddeler her kişide farklı reaksiyonlara yol açmakla beraber en sık gözlenen sorun uygulanan alanda kızarıklık, şişme, ağrı ile karakterize alerjik reaksiyonlardır. 

Dövme Yapılırken Hijyen Kuralları

Yapılan yerin hijyenik koşulları ve kullanılan iğnelerin sterilizasyonu da dövme işleminde  çok önemlidir. Sterilizasyona dikkat edilmediği takdirde enfeksiyonlar, Hepatit B ve C, AIDS, tetanos ve verem mikrobu dövme sırasında  kolayca bulaşabilir.

Dövme Tümör Oluşumuna Neden Olur mu?

Deri üzerine uygulanan bu yabancı maddeler iyi huylu ve kötü huylu tümöral oluşumların tetiklenmesine de zemin hazırlamaktadır.

Dövme’nin Yan Etkileri Nelerdir?

“Siyah veya Hint” diye adlandırdığımız kına dövmelerinde parafenildiamin maddesi  deri için  allerjen oranı çok yüksek bir maddedir.  Uygulanan bölgede kızarıklık, kabarma, su toplaması, leke oluşması, akne oluşumu, o bölgede kıllanmada artış, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar (molluskum, uçuk ve siğil gibi), deri döküntüleri gibi pek çok yan etkiye rastlanılmaktadır.             

Lazerle Dövme Silme İşlemi Nasıl Yapılır?

Dövme derinin alt tabakalarına yapılan bir işlemdir. Bu nedenle bundan kurtulmak istediğinizde çözüm kolay değildir. Dövme sildirme tedavisinde en etkili yöntem lazer tedavileridir ve bu amaçla Q switched lazerler en uygun lazerlerdir. Fakat dövmenin yapılış şekli, derinliği kullanılan boya ve malzemeler dövme sildirme işleminin başarısını etkiler. Dövme sildirme işlemi sırasında yara yeri enfeksiyonu, deride koyu ve açık lekelenmeler, iz kalması, yanıklar, kabuklanma ve su toplaması olabilir. Lazerle dövme silme işlemi, zahmetli ve bazen bir yılı aşan sürelerde tedavi gerçekleşir. Dövmenin tamamen kaybolmama ihtimali de vardır. Farklı renkler için farklı dalga boyunda lazerler gerekmektedir. En kolay siyah lazere cevap verir. Kahverengi, koyu mavi ve yeşil de kolay silinir. Kırmızı, turuncu ve açık mavi zor silinir. En zor giderilen renklerse beyaz ve sarıdır.

Dövmenin iyileşme süreci, hasarlanmış bir derinin iyileşme sürecidir. Bazı kişilerin yara iyileşmesi abartılı ve sert bir doku oluşumuyla sonuçlanır. Keloid öyküsü olan kişilerin bu işlemden uzak durması gerekir.

Kimlerin Dövme Yaptırması Sakıncalıdır?

Bazı deri hastalıkları derinin travmaya maruz kalan bölgelerinde yayılma eğilimindedir. Sedef, liken planus, Darier hastalığı, piyoderma gangrenosum, vitiligo gibi. Bu hastalarında dövme işleminden uzak durması gerekir.

Dövme Sonucu Oluşan Deri Hastalıkları

Her tür dövme için renk ya da dokuda bir değişiklik görülürse dermatolog kontrolü önerilir. Kendisi ve ailesinde deri kanseri öyküsü olanların yaptırmaması en uygundur. Dövmenin tetiklediği bazı deri hastalıkları deri kanseri (psödoepitelyamatoz hiperplazi, psödolenfoma, yabancı cisim granülomu gibi) karışabilir.

Dövme yapılan bölgeye epilasyon lazeri uygulanacaksa dövmenin korunması gerekir. Lazer, dövme pigmentlerini de hedef alacağından dövmeniz ve cildiniz zarar görür, cilt su toplayabilir, kabuklanabilir.

Dövme Yapılan Bölgenin Güneş Görmesi

Sarı pigmentin içindeki kadmiyum, güneşte fototoksik reaksiyona neden olabilir. Dövmenin sarı kısımlarında şişme ve kızarıklık görülebilir. Bazen kırmızıda da olur.

Kırmızı Dövme ve Deri Hastalıkları

En çok alerji ve deri hastalıkları bu renkte gelişmektedir.

Dövmesi Olanlar MR Çektirebilir mi?

Özellikle kalıcı makyajda kullanılan ferröz oksitli pigmentler ferromanyetik özellikleri nedeniyle MR cihazı ile etkileşime girip, dövme bölgesinde hafif yanıklar, kızarıklık ve su toplanmasına neden olabilir.

Whatsapp
Telefon