Bronzlaşma İsteği Bir bağımlılık mı? Solaryum İle Bronzlaşma

765

Yapılan çalışmalar sonucunda bronzlaşmanın bir bağımlılık çeşidi olduğu ve bazı davranışsal sağlık problemleriyle birlikte ortaya çıkabileceği bildirilmiştir.

Bu bağımlılık yetişkinlerde de görülmekle birlikte özellikle genç nüfusta sıklıkla izlenmektedir. Bununla birlikte cilt kanserlerinde artış ile bronzlaşmanın direkt bağlantısı vardır. Bronzlaşmanın fiziksel görünüm üzerine pozitif etkisi olmakla birlikte UV ışığı vücuttadaki beta-endorfin düzeyini artırarak, ruh halimizi pozitif yönde etkilemektedir.

Hızlı Bronzlaşma İsteği

Bronzlaşma bağımlılarında özellikle madde bağımlılığı (alkol, tütün,ilaç), obsesif-kompulzif bozukluk, anksiyete bozuklukları, depresyon ve body-dismorfik sendrom sıklıkla izlenmektedir. S​olaryum hızlı bronzlaşmak isteyenlerin en sık başvurduğu yöntemdir.

Solaryum’un Cilde Etkisi

Bronzlaşma (maalesef) halen özellikle gençler arasında bir modadır. Solaryumlarda kullanılan ultraviyole lambaları % 95 oranında UVA, % 5 kadarıda UVB ışını yayar. UVA ışını deri yaşlanmasında daha etkili olurken, UVB ışını deri kanserlerinden daha çok sorumlu tutulur. Ultraviyole radyasyona maruz kalınan süre artıkça deri kanseri gelişme riski de artmaktadır. Solaryumun bir diğer etkisi de deriyi daha hızlı yaşlandırmasıdır. Hızlı veya 10 dakikada bronzlaştıran solaryum cihazları yüksek dozda ultraviyole ışık yaydıklarından dolayı oldukça zararlıdır. Bu tür cihazların kullanımından mutlaka uzak durulmalıdır. Yıllık kullanım sayısı arttıkça deri kanseri riskinde de artış meydana gelmektedir.

Solaryum Kanserojen midir?

Dünya Sağlık Örgütü, ultraviyole solaryum cihazlarının birçok kişide kansere neden olduğunu belirtti ve Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi de, 2009 yılında solaryumu kanserojen olarak tanımladı. Yani bu cihazların sağlıklı bronzlaşma sağladığı söylenemez. Açık tenli, sarışın ya da kızıl saçlı, açık göz rengi olan kişiler, 18 yaşından küçükler, çok sayıda beni bulunanlar, çocukluk çağında sık güneş yanığı öyküsü olanlar, deri kanseri geçirmiş ya da deri kanseri öncü lezyonları olanlar, ailesinde deri kanseri öyküsü bulunanlar solaryuma girmemelidir. Birçok ülkede 18 yaş altındakilerin solaryum kullanımı yasaklanmıştır. Türkiye’de bu konuda benzer bir çalışma yürütüyor. 18 yaş altında solaryum kullanılmasının önüne geçilirken, 18 yaş üstündekilerin onam formu imzalayarak bilinçli şekilde solaryum kullanmalarına izin verilmesi sağlanacak.

Whatsapp
Telefon