Sık ve Yaygın bir Cilt Sorunu Cilt kuruluğu

1.830

Tıpta cilt kuruluğu ‘Xerosis: Kserozis‘ olarak adlandırılır. “Xero” latince kuru anlamına gelir. Kuruluk özellikle ileri yaşlarda kol ve bacaklarda sık gözlenen ve tedavisi ihmal edildiğinde Ekzemaya, yani ileri derecede cilt kuruluğu ve kaşıntı ile karakterize bir forma ilerleyebilir.

Bazen cilt kuruluğu sistemik bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Şeker hastalığı, guatr ve kötü beslenme gibi durumların cilt kuruluğuna neden oldukları bilinir. Kuruyan ciltte ilave olarak pullanma, sertleşme, bazen kızarıklık, kaşınma ve çatlama gibi sorunlarda görülebilir. Kızarıklık ve çatlakların kuru ciltte enfeksiyonlar için giriş kapısı oluşturabilmeleri nedeniyle dikkatle ve erken tedavi edilmeleri gerekir.

Cilt Kuruluğu Nedenleri

Yaş: Yaş ile birlikte metabolizma hızımız değişir ve yavaşlar. Cildimizdeki yağ bezleri daha az çalışmaya başlar ve bu nedenle cilt giderek incelir ve kurumaya başlar.

Güneş: Güneş ısı ve buharlaşma etkisiyle cildi kurutur.

Aşırı hijyen takıntısı: El ve yüzü sürekli sabun gibi kurutucu kimyasallarla yıkamak cildi kurutur.

İklim: Soğuk ve kuru iklimlerde yaşayanlarda cilt kuruluğuna daha sık rastlanır.

Kapalı iç mekanlardaki havanın nemini azaltan ısıtıcılar da (kontrolsüz merkezi yanan radyatörler) ciltte kuruluğa neden olabilir. Yani havadaki nemin azalması cildi kurutur. Özetle, düşük nem oranına sahip yüksek rakımlı yerlerde ve kışı uzun süren iklimlerde özellikle yaşlı nüfusta cilt kuruluğuna sık rastlanır.

Cilt hastalıkları: Atopik ekzeması olan kişilerde kuruluk ve ciltte kaşıntı şikayeti ön plandadır.

Hormonal değişimler: Tiroid hastalıklarında ve menopoz döneminde hormon seviyelerinde gözlenen dengesizlikler, cildin nem ve yağ oranını etkileyerek cilt kuruluğuna sebep olabilir.

Kullanılan ilaçlar: İdrar söktürücü ilaçlar özellikle ciltte kuruluk yapabilir.

Meslek: Cerrahi ve sağlık sektöründe olduğu gibi cildin suyla sık temas ettiği mesleklerde ciltte kuruluk ve çatlama sık olur.

Yüzmek: Yüzme gibi su ile ilgili sporları bir meslek olarak veya sürekli yapanlarda havuzdaki klor miktarına bağlı olarak ciltte kuruluk izlenecektir.

Cilt Kuruluğu Nasıl Teşhis Edilir?

Cilt kuruluğu yakınmanız olduğunda mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirmeniz önemlidir. Çünkü bazen cilt kuruluğu bir takım hastalıkların öncü belirtisi olabilir. Bazı tetkiklerin yapılması erken teşhis ve tedavinin gerçekleştirebilmesi için gerekebilir.

Cilt Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Kişinin alışkanlıklarını değerlendirmek önemlidir. Önleyici faktörler tedaviden daha önemlidir. Bir dermatolog tarafından önerilen su bazlı yerine yağ bazlı nemlendiricileri gün boyunca sürmek cildi besler, dengeler ve rahatlatır. Piyasada ve eczanelerde çok değişik içerikli nemlendiriciler vardır.

Bu konuda mutlaka dermatoloğun bilgisi sorulmalı ve cilt tipinize en uygun olan ürün tercih edilmelidir. Doktorunuz, sizin alerjik cilt yapınız varsa veya kuruluğa bir mantar veya bakteriyel enfeksiyonu eşlik ediyorsa kişisel tedavinizi en uygun şeklide planlayacaktır.

Whatsapp
Telefon