Mezoterapi nedir ?

2.468

Mezoterapi nedir ?

Mezoterapi kelime anlamıyla yunan terminolojiden gelmedir. Cerrahi olmayan kozmetik ilaç tedavisidir. Mezoterapide çoklu iğne tedavisi ile deride subkutan yağ kısmına ilaçlar, kan akışını düzenleyici, bitki kökü ekstraktları, vitaminler gibi maddeler verilir. Bu injeksiyonlar özellikle adipoz yağ hücrelerini hedef alır. Bu hücrelerde lipolize, rüptüre ve ölümüne neden olur.

Mezoterapide kullanılan maddeler şu şekilde sınıflanabilir :

Phosphatidylcholine
T3-T4 thyroid
Isoproterenol
Aminophylline
Pentoxifylline
L-carnitine
L-arginine
Hyaluronidase
Collagenase
Yohimbine
Co-enzyme cofactors
Dimethylethanolamine
Gerovital
Glutathione
Tretinoin
Alpha lipoic acid
Vitamin C
Procaine
Lidocaine
Ginkgo biloba
Melilotus
C-adenosine monophosphate
Multiple vitamins
Trace mineral elements
Carbon dioxide
Mesoglycan

Mezoterapi kimler için uygun değildir?

Gebelerde

İnme (felç) geçirmişlerde
İnsülin bağımlı diabetes mellitus (şeker hastalığı) olanlarda
Kanser durumunda
Kan pıhtılaşma bozukluğu olanlarda
İlaç tedavisi gerektiren kalp hastalığı bulunanlarda
Mezoterapi Tarihi

Michel Pistor (1924–2003) isimli araştırmacı ilk çalışmaları bu alanda yapmıştır ve 1958 yılında Fransız basın ilk mezoterapi terimini gündeme getirmiştir.

Mezoterapi hangi durumlarda kullanılır?

Saç dökülmesi (alopesi); saçların dökülerek bölgesel veya tümden azalması veya yok olmasıdır. Özellikle bazı tip saç dökülmelerinde oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır.

Güçsüz saç tellerinin kuvvetlendirilmesi, yaz mevsiminde yıpranan saçların (güneş ışınları, havuz suyu sebebiyle) kış mevsimine hazırlanması, saç ekimi yapılan hastalardaki yeni ekilen saçların güçlendirilmesinde kullanılır.

Uygulamada ilk enjeksiyonlarda hafif bir ağrı hissedilse de; takip eden uygulamalarda hasta saçlı derisinde bir uyuşukluk hisseder ve ağrı hissi azalır. Öncesinde anestezi yapılması gerekmez.

Saç mezoterapisinde etkili bir sonuç alabilmek için seans aralıkları (dökülmesinin şiddetine göre değişmekle beraber) ;1 hafta ila 2 hafta arasında değişmektedir. Çok yoğun dökülmelerde haftada 1, daha az dökülmesi olan hastalarımızda ise 2 haftada bir seanslar tekrarlanabilir. 4 seans tamamlandıktan sonra yine hastanın durumuna göre ayda 1- 3 seans idame tedavisi yapılabilir. Bundan sonra da gidişe göre 3 ayda bir ve 6 ayda bir idame seansları isteğe göre yapılabilir. az 4 seans uygulama yapılması gerekmektedir.

Uygulama ortalama 30-40 dakika kadar sürer. Saç mezoterapisi yapıldığı gün banyo yapılmaması, saç boyatılmaması önerilmektedir.

Cilt gençleştirme (Mezolift); Güneş hasarı ve kollajen kaybı birleşerek cildin dolgunluğunu ve görünümünü bozar. Mezoterapi yoluyla vitaminler, antioksidanlar ve bağ doku maddeleri dermise infüze edilir yani cilt içine şırınga ile verilir.

Yüz bölgesinde mezoterapinin yararları şu şekilde sıralanabilir. Aşırı kuru ve nemsiz kalmış ciltlere nem sağlanması, ince kırışıklıkların giderilmesi ve cildin sıkılaştırılması (Mezolift), yüzde canlılık ve parlaklık sağlanması, sonrasında yapılacak derin dolgu uygulamalarına cildin hazırlanması, deride lekelenme şikayeti olan hastaların leke tedavisinin sağlanması gibi yararları vardır.

Yüz mezoterapisi biraz ağrılı olabileceğinden, uygulama öncesinde hastaların yüzüne 30-45dakika bekletmek yoluyla; kremlerle lokal anestezi yapılır. Uygulama ortalama 4 seanstır. Uygulama 30-40 dakika kadar sürer. Yüz mezoterapisi yapıldığı gün banyo yapılmaması, makyaj yapılmaması ve doktorun önerisi dışındaki herhangi bir ürünün yüze sürülmemesi gerekmektedir.

Yüz mezoterapi sonrasında yüzde hafif bir kızarıklık oluşur. Bu kızarıklık 1-2 saat içinde ortadan kalkar. Bunun dışında bazı noktalarda küçük morarmalar olur ancak bu morarmalar da 1-2 gün içinde ortadan kalkar. Bunun dışında hasta uygulama yaptırdığı gün sosyal aktivitelerine devam edebilir.

Vücut bölgesinde mezoterapinin kullanım endikasyonları; selülit ve çatlak tedavisinde, liposuction sonrasında derinin toparlanmasında, bölgesel yağlanması olan bölgeleri inceltme amacıyla, çok gevşek olan bacak içi ve karın gibi bölgelerin sıkılaştırılmasında uygulanabilir.

Vücut mezoterapisinde hafif bir ağrı hissedilebilir. Bu nedenle hastalarda uygulama öncesinde kremler yardımıyla lokal anestezi yapılabilir. Mezoterapi uygulaması ortalama 4 seans olmakla beraber sıklıkla idame seansları da gereklidir. Seans aralıkları 1-2 hafta arasında değişmektedir. 4 seans sonrasında ayda 1-3 seans; sonrasında da 3 ayda 1 ve 6 ayda bir seanslara devam edilebilir. Uygulama ortalama 30-40 dakika kadar sürer.

Vücut mezoterapisi yapıldığı gün banyo yapılmaması, duş, sauna ya da hamama girilmemesi önerilir. Bunun dışında bölgenin kaşınmaması, kese yapılmaması, masaj yapılmaması ve doktorun önerisi dışında herhangi bir ürünün vücuda sürülmemesi önerilmektedir.

Aynı gün çok ağır bir spor yapılmaması gerekmektedir. Ayrıca uygulama sonrasında çok sıkı kıyafetler giyilmemesi gerekmektedir. Eğer uygulama bölgesel zayıflama amacıyla yapılıyorsa; hastaların uzmanlar tarafından önerilecek olan diyet programına da uymaları gerekmektedir.

Mezoterapi sonrasında vücutta hafif bir kızarıklık oluşur. Bu kızarıklık 1-2 saat içinde ortadan kalkar. Bunun dışında bazı noktalarda küçük morarmalar olur. Bu morarmalar yüz bölgesine oranla biraz daha geç (1-2 hafta)bir sürede iyileşir. Bunun dışında hasta uygulama yaptırdığı gün sosyal aktivitelerine devam edebilir.

Whatsapp
Telefon