Kimyasal Peeling

1.389

Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling, cildi canlandırmak amacıyla uygulanan kimyasal maddelerle cildin hasarlı üst kısmının “soyulması” işlemidir. Bu şekilde daha parlak, genç, temiz bir cilt görünümü kazanılır. Bu şekilde cilt adeta yeniden hayat kazanır.

Kimyasal peeling amacıyla değişik kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Kullanılan maddeye göre yüzeyel, orta ve derin peeling yapılabilmektedir.

Kliniklerde en çok glikolik, laktik, mandelik asit, salisilik asit ve meyve asitlerini içeren “Alfa Hidroksi Asitleri (AHA)” içeren değişik firmaların peeling ürünleri kullanılmaktadır. AHA, meyvelerden ve diğer besinlerden elde edilen doğal asitlerdir ve yüzeyel peeling maddesi olarak kullanılır.

TCA (trikloroasetik asit) içeren peeling ile orta derinlikte, Fenol (karbolik asit) içeren peeling ile daha derin peeling yapılılabilir. Peeling derinliğine göre yan etki ve riskler artmaktadır.

Peeling tedavisinin uygulandığı alanlar:

Akne (sivilce) tedavisi
Aknelerin iyileştikten sonra bıraktığı izlerin (skarlarının) tedavisi
Kırışıklıklar ve ince çizgilerin giderilmesi
Ciltteki açık porların kapanması
Eldeki yaşlılık lekeleri giderilmesi
Lekelerinin giderilmesi
Yaşlılık ve güneş lekelerinin tedavisi
Yaşlanma etkilerini geciktirmek için peeling tedavisi uygulanmaktadır.

Peeling kimler için uygun değildir?

Gebelerde ve uygulama bölgesinde aktif enfeksiyonu (uçuk enfekisyonu) olanlarda tercih edilmez.

Peeling tedavisinde ne tür problemler görülebilir?

Tedaviden sonra kısa süreli hafif kızarıklık, pullanma ve soyulma olabilir. Tedavi sonrası enfeksiyon, skar (nebbe dokusu) oluşma riski ise AHA peelingde yok denecek kadar azdır. Bu komplikasyonlar daha çok derin peelingde görülebilir.

Kimyasal peeling nasıl etki eder?

Zamanla ciltteki kollajen ve elastin liflerde bozulma olur, bunun sonucunda ince çizgiler ve kırışıklıklar oluşur. Kimyasal peeling ile daha bol ve daha iyi organize olmuş yeni dokuların ve kollajen oluşması sağlanır.

Cildin üzerindeki hasarlı kısım ayrılması ile daha sağlıklı rengi ve dokusu güzel daha pürürsüz bir cilt oluşur. Peeling en sık yüz bölgesinde, dekolte ve el bölgesine uygulanır.

Peeling tedavisi nasıl yapılır?

İşlem öncesinde cilt temizlenir aşırı yağdan arındırılır (Alkol veya aseton ile, firmanın sağladığı özel prepeel solüsyon ile). Hassas bölgeler burun kenarları, göz kenarları, dudak ve komisürlere bariyer krem sürülür. Daha sonra peeling solüsyonu uygulanır.

Kullanılan peeling maddesinin özelliğine göre belirlenen süre kadar beklenir. Hafif kızarıklık olması peeling tedavisinin daha etkili olmasını sağlıcaktır. Süre dolunca nötralize edici solüsyon ile cilt temizlenir. Sonrasında ciltte besleyici ve güneş koryucu krem sürülür.

Bir sonraki peeling seansına kadar idame tedavi edici kremler ile hasta devam eder. AHA peeling 1-3 haftalık aralarla 6-8 seans yapılır. İşlem sırasında ve sonrasında geçici olarak hafif yanma hissedilebilir, ancak kişi normal aktivitesine devam edebilir.

Peeling sonrası nelere dikkat etmek gereklidir?

Peeling uygulamasını takiben güneşten korunma çok önemlidir.

AHA peeling sonrası kişiler normal aktivitelerine devam ederler.

Uygulamayı takiben birkaç saat makyaj yapılmaması, bazı özel kremler dışında ürün kullanılmaması ve güneşten korunulması önemlidir.

Whatsapp
Telefon