Menapoz ve Deri

194

Menopozla birlikte kronolojik yaşlanma görsel olarak hızlanır. Derideki kollajen ve elastin fibrillerde azalma ve bu nedenle deri destek özelliğinde zayıflama ortaya çıkar. Kırışıklıklar daha belirginleşir deri elastikiyeti azalmıştır. Hiyalüronik asit miktarında azalma derinin neminde azalmaya yol açar ve bazı kadınlarda hormonların azalması hormon dengesini bozduğundan testosteron etkisini baskın hale getirerek sivilcenin oluşumuna neden olabilir.

Cildimiz, başta östrojen olmak üzere birçok hormon için hedef organdır. Östrojen ve progesteron hormonu; cildimizin kalınlığından, nem dengesinden ve kolajen salgılanmasından sorumlu hormonlardır. Menopoz döneminde östrojen üretiminin düşmesi ile birlikte cildin yaşlanması hızlanır. Hormonların azalması cilt yüzeyindeki lipidlerin , suyun ve kolajenlerin büyük ölçüde kaybına neden olur. Buda cildin incelmesine neden olur. Bu nedenle ciltte yaşlanma daha hızlı bir şekilde görülmeye başlanır.

Menopoz döneminde östrojen azalması, testesteron hormonunun duyarlılığının artmasına neden olur. Yüzde kıllanmada artış, kasık ve koltuk altı kıllarında incelme, saçta erkek tipi dökülme olarak isimlendirilen, özellikle tepe kısmında olan dökülmeye menopozdaki kadınlarda sık rastlanılır. Yine hormonların etkisiyle bazı kadınlarda ciltteki yağlanma artar ve sivilceler çıkar.Yine androjenlerin etkisi ile sebum üretiminde artış, bazı kadınlarda çene ve üst dudak bölgesinde koyu renk kıllanma artışına neden olabilir. Genital bölge kıllarında azalma olur.
Cildimizin renk hücreleri, östrojen hormonu tarafından kontrol edilmektedir. Menopoz döneminde cilt, UV etkilerine karşı daha duyarlıdır. Cilt lekelerinde artış görülür. Lekeler; yüz, boyun ve dekolte bölgelerinde özellikle görülür. Menopoz döneminde aynı zamanda mevcut benlerde koyulaşma ve değişikliklerde görülebilir. Bu sebepten güneşten korunmak ciddi önem taşımaktadır.

Sıcak basmaları, menopozda çoğu kadının karşılaştığı bir durumdur. Yüzde ataklar halinde gelen kızarıklık ve ter boşalması yakınması vardır. Kızarıklık en sık yüzde görülür ama boyun ve göğüs ön yüzünde de rastlanılabilir.

Bu etkiler; ciltte elastikiyet azalmasına, cildin gevşemesine, nemsizliğe ve çizgilerin artmasına neden olur. Menopozda ilk görülen cilt bulgusu deri kuruluğudur. Bunu elastikiyet azalması ve çizgilerin artması takip eder.

Menopoz döneminde avuç içleri ve ayak tabanlarında sertlikler görülebilir. Topuklarda daha belirgin olan bu sertlikler bazen ciddi ağrılara neden olarak yürümeyi zorlaştırabilir.

Östrojen azalması, tırnak yapısında da değişiklere neden olmaktadır. Tırnaklarda kuruma, nemsizlik, tırnak yapısında bozukluklar görülür. Tırnaklar daha kırılgan görünüm kazanır.

Whatsapp
Telefon