Yara İzleri

1.662

İnsan derisindeki normal iyileşme süresi yara izine neden olabilir. Doku hasarı neticesinde vücudun doğal iyileşme süresi bu yara izlerini oluşturur. Yara izleri kazalar neticesinde, cerrahi işlem neticesinde, kesik izleri neticesinde, yanık, hayvan ısırması,su çiçeği ve akne gibi hastalıklar sonrasında da izler kalabilir. Yara izleri başlangıçta kabarık kırmızı, mor renkte iken zamanla yassılaşıp daha düz ve açık hale gelebilir. Yara izi oluştuktan sonra sabit hale gelmeleri 2 yıl kadar sürebilir. Yara iyileşmesi sırasında çok fazla kollajen üretilir. Bunun ile birlikte yeni kan damarları üretilir. Bu nedenle başlangıçta yara izi koyu renkte kırmızı gözükür.İyileşme döneminde yara izinde kaşıntı olabilir.

Yara İzleri Çeşitleri

Keloid yara izi: ​Abartılı yara iyileşmesi demektir. Yara izi kabarık sınırların dışına çıkmış, kaşıntılı ve kabarıktır. Hipertrofik yara izi: Keloide benzer fakat yara yerinin dışına çıkmaz.Streoid injeksiyon tedavisinden fayda görürler.

Kontraktür yara izi: ​Cildin yanması sonucu oluşan izlerdir. Cildi sıkıştırır ve bu nedenle hareket yeteneğini azaltır.

Sivilce izleri:​ Derin çukurlar şeklinde olabilir. Yara izleri iyileşirken, güne ışınları iyileşmeye zarar verebilir, mutlaka iyileşme döneminde güneşten koruyucu krem kullanılmalıdır. ​

Tedavide; iğneli radyofrekans (Fractora ) ile prp kombine tedavileri özellikle yara izi başlangıcında daha etkili olmaktadır. Bu tedaviye ek silikon içerikli iz ilaçları ve bazen intralezyonel kortizon injeksiyonlarıda fayda sağlamaktadır.

Whatsapp
Telefon