Depresyona bağlı cilt hastalıkları

520

Kış aylarında havanın kapalı ve soğuk olması nedeniyle depresyon artmaktadır ve buda bazı deri hastalıklarını tetiklemektedir. Stres ve depresyon gibi psikolojik birçok faktör birçok deri hastalığını alevlendirici etkiye sahipdir. Bu hastalıklar içinde özellikle sedef, vitiligo, seboreik dermatit, kadınlarda genel saç dökülmesi ve çocuklarda saçkıran adı verilen bölgesel saç dökülmesi sıklıkla izlenir. Bunun dışında ürtiker (kurdeşen), pruritus(kaşıntı), liken ve atopik egzama, bazı deri hastalıkları da strese bağlı olarak tetiklenebilir. Stres ve depresyon kişinin bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilemektedir.

Genellikle sosyal iletişimi zayıf olan, stres deşarjını sağlayamayan, duygularını devamlı baskılayan kişilerde bu stresin dışarıya vurulmasında hedef organ deri olabilir. Özellikle duyguların ve tepkilerin sözlü olarak ifade edilemediği kişilerde, ‘beden’ istem dışı bir şekilde duyguları ifade etmek üzere deriyi enstruman olarak kullanılabilir. Deri somatik yakınmaların en sık uğradığı organlardan biridir. Deri hastalıkları, yaşamı tehdit etmemekle beraber yaşam kalitesini bozmakta ve hastaların çoğunda psikolojik ve sosyal yıkıma neden olmaktadır. Bu durum kişinin sosyal ve mesleki yaşantısını ciddi düzeyde etkilemektedir. Bu kişilerde, özellikle gece arttan kaşıntı, saç koparma veya yeme, deriyi tırnakla koparma, deriye hasar verme, tırnak yeme ve dudak yeme gözlenebilir.

Bu kişiler bu eylemi yaparken kendilerine hakim olamazlar ve eylem sonrası rahatlarlar.

Özellikle stres ve depresyonla tetiklenen cilt hastalıkların tedavisinde dermatoloji uzmanıyla birlikte psikiyatrist konsültasyonu çok önemlidir. Hastaların tedavileri hem dermatolog hem de psikiyatrist tarafından yönetilmelidir.

Whatsapp
Telefon