Yaşlılık ve Deri

1.776

Yaşlılık tüm organları etkilediği gibi deride de birtakım değişikliklere neden olmaktadır. Cildimiz, yaşlanma belirtilerini en belirgin olarak yansıtan organdır.  Yaşlanırken deri normal olarak yıpranmaya uğrar, ancak çevresel faktörler özellikle güneş ışınları derideki yaşlanma sürecini arttırır veya hızlandırır.

Yaşlanma süreci içinde deride ortaya çıkan değişiklikler;  deride kuruluk, incelme,  kabalaşma, kırışıklık, deri elastikiyetinin azalması sonucu gevşeme ve sarkma, seyrek ve gri saçlar, kahverengi lekeler, kabuklu bir takım oluşumlar,  iyi veya kötü huylu oluşumların görülme sıklığının artmasıdır.

Yaşlanma ile birlikte derinin yapısındaki değişikliklerin yanı sıra, hücre yenilenme hızının azalması, bariyer fonksiyonu, yara iyileşmesi, ısı düzenlenmesi gibi fonksiyonlarında azalma ve yavaşlama olur. Deriye renk veren hücrelerin sayı ve fonksiyonlarının azalması sonucu özellikle güneş gören bölgelerde düzensiz kahverengi lekeler (yaşlılık lekeleri), beyaz lekeler ve  deride solukluk olur. Yaşlılarda ter bezi sayısı ve salgısının azalmasına bağlı olarak terleme azalır. Yağ bezlerinin yağ salgısı üretme kapasitesi azalır ancak yağ bezlerinin büyüklüğü artar. Bu nedenle yüzde küçük, beyaz kabarıklıklar, düzensiz yağlanmaya bağlı olarak yüz ve saçlı deride pullanma ve kaşıntı oluşabilir.

Gri veya beyaz saçlar yaşlanmanın en belirgin işaretlerinden biridir. Kıl ünitesinin sayıca azalması ve yoğunluğunun azalması sonucu kılların büyüme hızları azalır ve her iki cinsiyette de yaşla birlikte artan yaygın saç dökülmesi görülür. Kadınlarda menapoz sonrası hormonal değişiklikler sonucu alt çenede kalın ve sert kıllar görülebilir, erkeklerde ise kaşlar, burun delikleri ve kulaklardaki kılların uzunluğu artar.

Yaşlılarda tırnakların uzaması azalır, matlaşır. El tırnakları kuru, gevrek, daha kırılgandır ve uç kısımlarından ayrılma gösterirken, ayak tırnakları kalınlaşır ve kıvrılır.  Kaşıntı, yaşlılarda en sık rastlanan ve rahatsızlık veren yakınmalardan biridir. Kuruluk en önemli nedenlerindendir. Özellikle kol ve bacaklarda daha fazla olmak üzere tüm cilt kuru, kabalaşmış ve kepekli bir görünümdedir. Kaşıntı, düşük ısı ve düşük nem oranı nedeni ile kış döneminde fazladır. Çok sıcak su ile banyo yapılması kaşıntıyı arttırır.

Whatsapp
Telefon