Striae (Deri çatlakları)

1.421

Striae (Deri çatlakları)

Derinin hızlı büyüme ve kilo alımına karşı ani gerilmesi ile ortaya çıkar.   Özellikle puberte ve gebelikteki ani hormonal değişiklikler nedeniyle, vücut yapanlarda ve hormon tedavisi alanlarda da gelişir. Hamilelikte olan deri çatlakları genellikle son trimesterde olur ve özellikle bel kısmında, göğüste, kalçalarda, sırt aşağı kısımlarda ve kalçalarda gelişir. Buna Striae gravidarum denir.

Deri çatlakları başlangıçta kırmızı, mor lezyonlar olarak başlarlar.  Yağın özellikle deride daha fazla depolandığı yerlerde olurlar. En sık görüldüğü yerler karın, göğüsler, üst kol, kol altları, sırt, uyluk iç ve dış bölgeleri ve kalçalardır. Zamanla atrofik hale gelirler ve renk açılır. Yanma, kaşıntı ve emosyonel strese neden olurlar. Kozmetik probleme neden olduğu için özellikle genç bayanlar tedavi arayışı içindedirler.

Kortikosteroidli kremler, losyonlar, ilaçlarda deride çatlak yapabilir. Bunun dışında bazı hastalıklar, Ehlers-Danlos sendromu, Cushing sendromu, Marfan sendromu ve adrenal bez hastalıkları da deride çatlama yapabilir.

Genç yaşta hamile kalanlarda, hamilelikte aşırı kilo alımında, bebek doğum ağırlığının yüksek olması striae oluşumunu arttırıyor. Özellikle büyüme yaşındakiler daha ciddi striae geliştirebiliyor. Aile öyküsünün olması da striae gelişiminde önemlidir.

Striae oluşumunda birçok krem öneriliyor fakat bu piyasadaki kremlerin önlediğini dair bir kanıt veya çalışmalar yoktur. Meyve asitli kremler, kakao yağı, zeytinyağ, badem yağı, silikon vs. denenmiş. Kremler gerilme ve kaşıntı hissini azaltmaktadır çoğu zaman tedavi edici değildir.

Tedavide; teratojen olmasıyla birlikte tretinoin içeren kremler etkilidir. Kimyasal peeling, dermoroller, laser tedavileri (özellikle fraksiyone laser) ve iğneli radyofrekans striae görünümünü azaltır.

Whatsapp
Telefon