Melazma Nedir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Lekeler genellikle alın, çene, yanaklar ve üst dudak bölgesinde görülmekle birlikte kollarda da olabilmektedir. Cilt rengi nispeten daha koyu olan kadınlarda daha çok görülür. Fakat erkeklerde de görülebilir. Hamilelik döneminde görülen melazmaya “gebelik maskesi” ya da “kloazma” denir.
Bu lekelerin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler, hormon değişiklikleri, ağızdan alınan hormon ilaçları, bazı psikiyatri ilaçları ve uzun süre güneşe maruz kalmanın melazma ile ilişkili olduğu bilinmektedir.
Melazma Nasıl Tedavi Edilir?
Melazma kozmetik ve psikolojik anlamda hastaları etkilemektedir. Cilt kanserine dönüşüm olmaz. Tedavisi çok zordur ve kalıcı bir tedavisi yoktur. Tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken nokta aynı oluşumu gibi, lekelerin kaybolmasının da zaman alacağıdır. Lekelerin tamamen ortadan kalması bir kaç ayı bulabilir.
Tedavide özellikle içinde renk açıcı maddelerin olduğu kremler tercih edilmektedir. Hidrokinon, tretinoin ve kortikosteroid kombinasyonu olan kremler, arbutin, kojik asit, azelaic asit, askorbik asit, linoleik asit, methimazol, silmarin, alfa lipoik asit, yeşil çay, ve sinnamik asit içeren kremler.
Diğer Tedavi Yöntemleri
Melazma lekeleri için topikal kremler işe yaramıyorsa kimyasal peeling, mikrodermabrazyon ve lazerli cilt soyma gibi farklı yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerin hepsi cildin en üst tabakasını soyarak cilt yüzeyindeki lekelerin görünümünü azaltır. Alttan yeni cilt hücreleri geldikçe lekeler zamanla yok olur.
Kimyasal peeling bu yöntemler arasında cildi en az tahriş eden, kızarıklık gibi yan etkilerin en az görüldüğü yöntemdir. Cilde küçük kristaller püskürtülerek soyma yöntemi olan mikrodermabrazyondan sonra ise cildin toparlanması daha uzun sürebilir. Lazerli cilt soyma yönteminde ise lokal anestezi kullanılır ve uygulama sonrası bir süre şişlik ve kızarıklık yaşanabilir.
Melazma İçin Önlemler
Melazma için hangi tedavi yöntemini kullanırsanız kullanın cildinizi güneşten korumazsanız bu yöntemler başarısız olacaktır. Güneş ışığı tek başına ciltte leke oluşması için yeterliyken melazma oluşan ciltlerde lekelerin yayılmasının sebebi olabilir. Bu nedenle hava bulutlu dahi olsa mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin.
Kullandığınız güneş kreminin UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlaması ve en az 30 faktörlü olması önerilir. Çinko oksit ve titanyum oksit içeren koruma kremleri en etkili güneş kremleri arasında gösterilmektedir.