Güneş kremleri ve Vitamin D

646

Etkisini ultraviole radyasyonu emerek veya yansıtarak gösterir ve böylelikle güneş yanığına karşı cildimizi korur.  Bazı güneş kremlerin içinde bronzlaştırıcı maddeler vardır. Bunlar tenimizin bronzlaşmasına yardımcı olsa da güneş ışınlarına karşı koruyucu değildir.

Etkilerine göre güneşten koruyucu kremler fiziksel bloke edici ajanlar (güneş ışığını yansıtanlar) veya kimyasal güneş koruyucu kremler (güneş ışığını emenler) olarak ayrılırlar.

Birçok güneş kremi UVA radyasyonuna karşı korumamaktadır.  Bu ışın güneş yanığına değil fakat daha çok deri kanseri melanomaya ve güneş ışığı egzemasına (fotodermatite) neden olur.

Güneş ışını hasarını özellikle çocuk ve açık tenlilerde minimize etmek gerekir.

Güneş kremlerinin yararlarımelanoma, skuamöz hücreli kanser, bazal hücreli kanser gibi deri kanserlerinin oluşumunu önler.  2013 yılında yapılan bir çalışmada her gün güneş kremi sürülmesi ciltteki yaşlanma sürecini azalttığı yönündedir.

Son zamanlarda güneş kremlerinin Vitamin D eksikliğine neden olduğu ile ilgili söylentiler var. Aşırı güneş kremi tüketiminde bunun olabileceği belirtiliyor. Normal kullanımda böyle bir yan etki yok.  Güneş kremi sürülmeden haftada 2 kez 5-30 dakika arasında kollarımızın, yüz ve bacaklarımızın UV maruziyetinde cildimizde yeteri derece Vitamin D üretilecektir.

SPF Faktörü nedir?

SPF UV ışının deriye ulaşarak güneş yanığı oluşturma oranıdır. Örneğin; SPF 15 demek yanığa neden olacak radyasyonun 1/15 oranında deriye ulaşıyor anlamına gelmektedir. Güneş kremleri 50 faktöre kadar çıkabilmektedir.

Kullanılan güneş kremleri hem UVA hem de UVB’ye karşı tercih edilmelidir. Gebe ve çocuklarda fiziksel nitelikte bloke edici güneş kremleri tercih edilmelidir.

Güneş kremi içindeki maddeler

Organik kimyasal maddeler veya inorganik maddeler (titanium dioksit ve çinko oksit gibi) içerir.  Güneş kremlerinin içindeki maddelerin bazıları; p-Aminobenzoic acid, Padimate O, Benzophenone-8, Oxybenzone, Avobenzone ve Octyl salicylate’dir.

Güneş kremi nasıl kullanılır?

Dışarıya çıkmadan 30 dk önce sürülür. 2 saatte bir tekrarlamak gerekir. Bulutlu hava % 80 özellikle yaz aylarında güneş ışınlarını geçirir. Yanmam demeyin!!!

Whatsapp
Telefon