Derinin Nemlendirilmesi

358

Kozmetikler, giderek artan bir hız ve yaygınlıkta, erken yaşlardan itibaren çocuklarda deri bakımı için kullanılmaktadır.

Deri kuruluğu, erişkinler kadar çocuklarda da oldukça sık rastlanan bir durumdur. İklim, ortamın nemi ve çevresel faktörler deri kuruluğunun ortaya çıkmasında rol oynar. Tabii ki doğuştan gelen iktiyozis vulgaris ve atopik dermatit gibi deri kuruluğu yapan hastalıklarda vardır.

Emolyen terimi deriyi yumuşatmak için tasarlanmış maddeleri ifade eder. Nemlendirici terimi de sıklıkla aynı anlamda kullanılır. Nemlendiriciler kepekli derinin tedavisinde terapötik olarak kullanılır. Derinin hidrasyonunu arttırarak bariyer özelliğini onarırken, aynı zamanda deri yüzeyine dokunmakla daha düzgün ve göze de daha pürüzsüz gözükmesini sağlarlar.

Derinin nemlendirilmesinde temel esas su içeriğinin korunması ve arttırılmasıdır. Sık kullanılan nemlendirici içeriklerini sıralıcak olursak; humektanlar (gliserin, laktik asit), sorbitol, urea (ammonium lactate), oklüzivler (petrolatum, mineral yağlar) ve emolyenler (lanolin, soya sterol ve ayçiçeği yağı gliseridleri).

Nemlendiriciler kuru derinin eşlik ettiği hastalıkların tedavisinde olduğu kadar, sağlam ve sağlıklı derinin bu özelliğini korumasında da nemlendiricilerin önemi büyüktür. Nemlendirici kullanırken bir dermatolog ile görüşüp uygun içerikli medikal ürünlerin kullanımı önemlidir. Bu şekilde alerjik egzema gibi yan etkiler daha az olacaktır. Özellikle çocuklarda daha önemli olarak reçetesiz kozmetik ürün kullanılmamalıdır.

Whatsapp
Telefon