Cilt Yaşlanmasında Kozmetik Ürünlerin Önemi

336

Genlerle proglamlanmış bir süreçtir ve ilerleyen zamanla ortaya çıkar. Cilt yaşlanması 2 şekilde gerçekleşir.

İntrensek (Kronolojik) Yaşlanma

Bu yaşlanmada zamana bağlı değişiklikler olur. İç ve dış faktörlerden kaynaklanan DNA harabiyeti, intrensek yaşlanmada önemli rol oynar. Genetik faktörlerin yanı sıra beslenme, diyet, alkol, sigara kullanımı ve hormonlarda etkilidir.

Ekstrensek Yaşlanma (Foto yaşlanma)

Çevresel etkenlere bağlı olan ekstrensek yaşlanmaya foto yaşlanma denir. Deri özellikle dış etkenlerden dolayı yıpranmaya müsaittir.  Bu yaşlanmada en önemli faktör UV ışınlarıdır. UV ışınları deride serbest radikallere neden olur ve buda foto yaşlanmanın temelidir.

Yaşlanma ile ciltte görülen değişiklikler

Kırışıklık, renk değişiklikleri(sararma, koyu yamalı renklenme), gevşeklik ve elastikiyet kaybı gibi bulgulardır.

Yaşlanmaya karşı kullanılan kozmetikler

Vitaminler, Bitkiler ve bitkisel ekstreler, UV filtre ediciler, alfa hidroksi asitler, serbest radikal yakalayıcılar.

  • Vitamin A: Kozmetiklerde çeşitli konsantrasyonlarda yaygın olarak bulunan Vitamin A türevleri retinol, retinil asetat, retinil palmitat, retinal ve tretinindir. UV hasarına bağlı kırışıklıkların, güneşe bağlı lekelerin hafifletilmesi amacıyla birçok cilt bakım ürününün bileşimine girmektedirler.
  • Vitamin E: Kuvvetli antioksidan aktiviteye ve serbest radikal sürükleyici etkiye sahiptir. Ciltte serbest radikallerin hasar verici etkisinden korur. Nemi arttırarak kırışıklıkların önlenmesi, kollajen sentezini arttırması nedeniyle kozmetik ürün içeriğidir.
  • Vitamin C: Güçlü antioksidan ve UV ışınlarının yol açtığı oksidatif strese karşı koruyucu özelliği nedeni ile kozmetiklere ilave edilir. Kollajen üretimini uyarması nedeniyle de cilt yaşlanmasında kullanılır.
  • Vitamin B: Vitamin B5’in alkol formu pantenol kozmetiklerde yaygın olarak kullanılan biyolojik aktif bir maddedir. Deriye uygulandığında deriden emilir ve pantotenik aside dönüşür. Su tutucu özelliği ile nemlendirici olarak %5 konsantrasyonda kozmetik ürünlerin bileşimine girer.

Alfa Hidroksi Asitler

Meyvalarda, şeker kamışında ve yoğurtta değişik AHA’lar bulunmaktadır.  AHA’larda konsentrasyona göre etkiler farklıdır. % 2lik nemlendirici etkiye sahip iken, % 8-12 kollajen sentezinde artma sağlar. % 70 konsantrasyonda ise cilt soyucu etkiye sahiptir. Düzenli kullanıldıklarında yaşlanma izlerinin hafifletilmesinde etkilidirler.

Bitkiler ve Bitki Ekstreler

Bazı bitkilerin antioksidan özellikleri ve kan dolaşımını arttırıcı etkileri yaşlanmaya karşı koruyucu olması nedeniyle kozmetiklerin içine konulmuştur. Ginglo Biloba, yeşil çay, aloe vera gibi.

UV filtreler

Cildimizin yaşlanmasına neden olan en önemli çevresel faktör güneş ışınlarıdır. UV filtreler zararlı güneş ışınlarını emerek cilde zarar vermesini engeller. UV filtreler bu nedenle birçok kozmetik ürün, nemlendirici ve fondötenler içinde yer almaktadır.

Serbest radikal yakalayıcılar

Derinin oksidatif stresin neden olduğu yaşlanmaya karşı korunması amacıyla Çin’de antioksidanların bulunduğu kozmetikler ve cilt bakım ürünleri geliştirilmiştir.

Whatsapp
Telefon