Aşırı Terleme(Hiperhidroz) ve Tedavisi

607

Normal terleme

Bir erişkin kişide normal ter bezi sayısı toplam 2 – 5 milyon arasında değişir. Ter salgılayan bezlerin çoğu ayakların tabanı, eller ve yüz bölgesinde bulunur. Bu bezler berrak ter salgılarken, koltuk altı ve genital bölgedeki ter bezleri koyu kıvamlı ve kokulu ter salgılar.

Terleme vücut sıcaklığımızı kontrol altında tutar. Ter vücudumuzdan buharlaşma yolu ile uçarak vücut sıcaklığımızın ayarlanmaını sağlar. Vücut ısısı beynin hipotalamus bölgesindeki ısı düzenleme merkezi tarafından kontrol edilir. Duygusal ve fiziksel aktiviteler, hormonlar ve içsel ısıyı artıran maddeler de ısı düzenleme merkezini etkilerler.

Ter sıvısı vücuttan salgılandığı anda asidik karakterdedir ve kokusuzdur. Bu asidik madde zaman, sıcaklık ve mikroorganizmal faaliyet sonucu bazik karakterde olan amonyaka dönüşür. Ter kokusu da bu bazik maddeden kaynaklanmaktadır.

Aşırı Terleme (Hiperhidroz)

Primer Hiperhidroz (nedeni bilinmeyen) ve Sekonder Hyperhidroz (başka hastalığın neticesinde oluşan aşırı terleme, örneğin hipertiroidi gibi hormonal bozukluklar, kanser, sistemik bakteriyel hastalıklar, böbrek üstü bezi rahatsızlıkları gibi) olarak ayrılır.

Tedavi yöntemleri

Terlemeyi artıran tuz ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak.
Topikal artiperspirant (aluminyum subasetat gibi) etkili ilaçlar.
Sistemik antikolinerjik ilaçlar: Kabızlık, görme bulanıklığı gibi yan etkilerinden dolayı sınırlı kullanımı vardır.
İontoforez: Haftada 2 ya da daha fazla tedavi gerekmektedir. El ve ayak tabanında kullanılabilir.
Cerrahi yöntem (endoskopik sympatektomi): Primer Hiperhidroz hastalarda sonda gelen tedavi seçeneğidir, Genel anestezi gerektirir. Axiller hiperhidroz, palmar hiperhidroz (el terlemesi) için bir seçenektir.
Botox yöntemi: Etkisi ilk hafta görülmeye başlar ve 4 – 7 ay sürer.

Whatsapp
Telefon