Bebeklerde Pişik Neden Olur?

Bebek cildinin hassas olması, sürekli ıslak kalan bez ve hava almayan bez bölgesinde pişik gelişebilir. Pişik oluştuğunda deride kızarıklık, kabarcıklar ve hatta bazen derin yaralar oluşabilir. Kandida dediğimiz mantar enfeksiyonuda üstüne sıklıkla eklenebilir. kızarıklık hatta yara şeklinde olabilir. Bebeklerde pişik oluşumu başlamadan önce hafif bir kızarıklık söz konusu olur. Bu evrede önlem alındığında pişik önlenebilir. Daha ağır vakalarda mutlaka uzman dermatolog görüşü alınmalıdır.

Bebeklerde Pişiği Önlemenin Yolları

Islak veya kirli çocuk bezleri sık değiştirilmelidir. Derinin hava alması sağlanmalı yani bir süre bebek altı açık bırakılmalıdır. Bebeğin yaşına ve kilosuna uygun bebek bezi seçilmelidir.Bebeğin altını temizlerken, temizlik mendili olarak en yumuşak olanlar tercih edilmeli, yani içinde alkol ve koku olanlar tercih edilmemelidir. Hatta yıkayarak veya ıslak bir pamuk yardımı ilede o bölge temizlenebilir. Pişik varlığında o bölgeye sabun deydirilmemelidir. Bebek pudrası kullanılmasından kaçınılmalıdır, çünkü bebek pudrasi çiş ile birleştiğinde granüller oluşturarak bebeğin altını daha fazla tahriş etmektedir. Bebek bezi mutlaka sık değiştilmeli ve alt bu şekilde hep kuru tutulmalıdır.
Tedavide,; düşük potentli kortizonlu kremler kırmızı evrede etkili bir tedavi seçeneğidir. Buna ek olarak mantar eklendi ise özellikle kandida mantarına etkili kremler kullanılmalıdır.

Pişik tedavi edildikten sonra pişik önleyici kremlerin başında çinko oksit içerikli kremler gelmektedir. Çinkonun yara iyileştirici etkisi vardır. Bu tür kremler bebek altı her açıldığında uygulanmalıdır.