10 madde ile Gül hastalığı (Rosacea)

3.362

1. Gül hastalığı, kronik uzun süreli bir deri hastalığı olup yüzde kızarıklık, derideki yüzeyel damarlarda genişleme, sivilce benzeri kabarıklıklara ve yüzde ödeme (şişliğe) neden olan sık görülen bir deri hastalığıdır.

2. Özellikle yüzün orta kısmında başlar ve yerleşir (yanaklar, burun ve alın gibi) ve nadiren boyun, göğüs, kulaklar ve başı tutabilir.

3. Gül hastalığı gözlerde yanma, batma ve kızarıklık yapabileceği gibi (Oküler rosacea) burunda büyümeye de neden olabilir, bu durum Rhinofimaolarak adlandırılır.

4. Beyaz tenlilerde daha sık görülen bir rahatsızlıktır, 30- 50 yaşlarında daha çok görülür ve kadınlarda 3 kat daha fazla tutulum izlenir.

5. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, yüzde kızarıklık yapan nedenlerin hastalığın oluşumunda rol oynadığı bilinmektedir. Aşırı sıcağa veya soğuğa maruz kalmak, ağır spor, güneş ışığı, ciddi güneş yanığı, stres, bazı yiyecek ve içecekler; alkol, sıcak kahve ve çay, baharatlı yiyecekler gibi…

6. Herhangi bir nedenle uzun süreli topikal veya nazal steroid yapısında ilaç kullanımı da gül hastalığı yapabilir.

7. Deri floramızda bulunan Demodex isimli parazitin de gül hastalığı oluşumunda rol oynadığı bilinir.

8. Gül hastalığının 4 tipi vardır:

Erythematotelangiektatik rosacea; yüzde kalıcı kızarıklık vardır. Yüzeye yakın küçük ince damarlarda genişleme vardır. Deride yoğun yanma, batma ve kaşınma olur. Hassas cilt sendromu oluşur. Deri kurur. Bu tipi yüz dışında, kulaklar, boyun, sırt üst kısım ve saçlı deride de tutulma olur.

Papulopustular rosacea; kalıcı kızarıklık ve akne gibi sivilce benzeri oluşumlar meydana gelir ve bazıları iltihaplıdır.

Phymatous rosacea; en sık burunda büyüme şeklinde izlenir. Buna rinofima Çenede büyüme yapar ise  (gnathofima), alında büyüme olur ise  (metofima), yanak ve göz kapaklarda büyüme olur ise (blepharofima),  ve kulakta büyüme olur ise (otofima) olarak adlandırılır.

Ocular rosacea; gözlerde kızarıklık, kuruluk, batma, güneşe hassasiyet olur. Hastaların yarısında göz tutulumu olur.

9. Gül hastalığı kronik ve tekrarlayıcı bir hastalıktır ve tedavi süreci dermatoloji uzmanının kontrolü altında planlanmalıdır.

10. İlaç tedavisinde; ilaç olarak doksisiklin, tetrasiklin, metronidazol, azelaik asit veya isotretinoin kullanılabilir. Kızarıklık ve yüzeyel damar genişlemesinde, lazer ve yoğun ışık tedavisinden faydalanılır. Rinofima olgularında ise, tedavide plastik cerrahi görüşü alınmalıdır.

Whatsapp
Telefon